Buszbérlet áfaelszámolása

Kérdés: A cég nevére kiállított Volán Rt. számlája után – ami a dolgozók buszbérletvásárlásáról szól – le lehet-e vonni a 12 százalékos áfát?
Részlet a válaszából: […] Önmagában az a tény, hogy a cégnek van a nevére szóló, áfalevonásra alkalmas bizonylata, vagyis rendelkezik a levonás tárgyi feltételével, nem jelenti automatikusan az áfalevonási jog meglétét is. Ugyanis meg kell állapítani a levonási jog gyakorlásának tartalmi feltételét...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. április 5.

Személygépkocsi továbbértékesítése

Kérdés: Márkakereskedéstől 5 éve újonnan vásárolt személygépkocsi tulajdonosa társaságunk, amely egyszeres könyvvitelt vezet. Milyen áfafizetési kötelezettségünk lesz, ha értékesítjük a használt személygépkocsit, akár társaságnak, akár magánszemélynek? Társaságunk negyedéves áfafizető, de tárgyi adómentes tevékenységet is folytatunk.
Részlet a válaszából: […] Az egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozás az értékesített személygépkocsi eladási árát pénzügyileg rendezett nettó árbevételként, a fizetendő áfát pénzbevételt jelentő jövedelemadózás alá nem vont bevételként számolja el az ellenérték pénzügyi rendezésekor.Az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. március 22.

Lízingelt személygépkocsi értékesítése

Kérdés: A kft. 1995-ben lízingelt személygépkocsit. A lízingdíj, majd a maradványértéken történt megvásárlás nyomán áfa-visszaigénylés nem történt. Eladás esetén az áfát be kell-e fizetni?
Részlet a válaszából: […]

A számviteli elszámolás is és az áfaelszámolás is értelemszerűen megegyezik a 89. kérdésre adott válasszal: a fizetendő áfát be kell fizetni, a hátralévő időre jutó, korábban le nem vont áfa levonható. (Lásd még a 91. kérdésre adott választ is!)

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. március 22.

Nem ellenértékként adott támogatás áfakötelezettsége, elszámolása

Kérdés: Milyen áfakötelezettség kapcsolódik ahhoz a kapott támogatáshoz, amely támogatás nem konkrét megrendelés ellenértéke, a támogatás a támogatott által nyújtott szolgáltatások, értékesített termékek árát közvetlenül nem befolyásolja? Van-e eltérés a minősítésben akkor, ha a támogatott költségvetési szerv, illetve gazdasági társaság?
Részlet a válaszából: […] Költségvetési szervnélAbban az esetben, ha a kapott támogatás nem konkrét megrendelés ellenértéke, és a támogatott által nyújtott szolgáltatások, értékesített termékek árát sem befolyásolja közvetlenül, a következő esetek fordulhatnak elő:a) Ha a támogatásban...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2001. március 22.
1
23
24