2 cikk rendezése:
1. cikk / 2 Mintaboltban lévő készlet értékelése
Kérdés: Cégünk mintaboltjában saját termelésű péksüteményt és árut (üdítő, cukrászsütemények) árusít, valamint saját konyhát üzemeltet, ahol a vásárolt alapanyagokból hideg-, illetve melegkonyhai ételt készítenek helybeli fogyasztásra. Ezeknek a norma szerinti elszámolása szinte lehetetlen. Önök már adtak választ arra az esetre, ha kétféle csoport van a mintaboltokban, de mi a helyes számviteli elszámolás ebben az esetben?
2. cikk / 2 Elsődleges költséghely-költségviselő költségelszámolás: saját mintaboltban saját előállítású termék értékesítése
Kérdés: A saját mintaboltban kizárólag saját előállítású terméket árusítanak. Hogyan, milyen értéken kell azt kimutatni? Költségeinket elsődlegesen a 6-7. számlaosztályokban könyveljük, és az eredménykimutatást forgalmiköltség-eljárással készítjük.